John Locke:
John Locke var en engelsk filosof og lege. Født i Bristol i 1632, og døde i 1704. Han mente blant annet at ”Alle våre ideer kommer fra erfaringen, det vil si gjennom sansene.”. Han mente at mennesket ikke var ferdig formet og ikke født med diverse ideer eller tankeoppfatninger. Dermed var man det alltid i stand til å bli forandret, danne meninger, få kunnskap gjennom årene. Locke mente at man får ideer gjennom det man sanser, for så å bearbeide dem. Han ga ut bøker om toleranse og styresett, der han ønsket toleranse for forskjellige religioner. Han utviklet også et alternativ til Thomas Hobbes naturtilstand, og mente at statens viktigste oppgave var å sikre individets rettigheter. Hans forfatterskap påvirket Voltaire og Rousseau. Locke mente også at man skulle legge mindre vekt på klassiske emner og heller vektlegge det moderne.
Jean-Jacque Rousseau:
Jean-Jacque Rousseau var en sveitsisk-fransk filosof fra opplysningstiden. Født i 1712 og døde i 1778. Rousseau mente at jorden måtte eies av alle, og mente at den beste tilværelsen var en naturtilstand som menneskene hadde forlatt. Han mente at kultur, og sivilisasjonen var årsaken til at mennesket levde et kunstig liv, preget av materialisme og egoisme. Han skrev også fortellingen Emile.Likevel mente han at jenter ikke skulle ha den samme utdannelsen som gutter. Jenter skulle lære seg håndarbeid, være lydige og milde, noe som stred imot hans synspunkter om ”alle individers frihet”.
Voltaire:
Voltaire ble født i Paris i 1694 og døde i 1778. Han var en av opplysningstidens store filosofer, og var en stor forkjemper for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Han kritiserte det franske samfunnet (før revolusjonen). Han var sterkt imot maktmisbruk, dobbeltmoral, hykleri, og urettferdighet. Spesielt var det kirken som fikk føle Voltaires motstand. Han skrev i mange sjangere, blant annet dramaer og mange brev forskjellige mennesker.
Denis Diderot:
Denis Diderot var en fransk filosof, forfatter og redaktør av den første moderne encyklopedi, leksikonet. Diderot ble en av de fremtredende personer i opplysningstiden. I medier som blant annet leksikon, aviser og tidsskrifter kunne en diskutere kultur og politikk blant andre ting. Denis Diderot skrev også mange verk som han fryktet ikke ville bli godtatt av sensuren på grunn av den uttalte materialismen og ateismen. Han oppfattet ikke den frie vilje som absolutt, men at bevisstheten var et potensial som alt i makten besitter på. I 1746 utga han sine ”Filosofiske ideer”, som ble brent av Parlamentet i Paris.
Ludvig Holberg:
Ludvig Holberg ble født i Bergen i 1684, og døde i København i 1754. Nordens største forfatter på 1700-tallet. Han brukte den fantastiske reisen i fortellinger som på en indirekte måte var kritikk av sitt eget samfunn. Et eksempel er Peder Paars, som er en parodi, en et helteepos fra antikken. Holberg mente at barn skulle lære nyttige fag på skolen, slik som geografi og historie. Han skrev selv historieverker som Danmarks Riges Historie. Forfatteren brukte også pengene sine på å stifte et universitet der en kunne studere mordene fag som politikk og samfunnsfag. Hans mest populære verk er de komiske. Fler av disse blir fortsatt fremført på mange teatre. Hans samfunnskritiske holdning skinner dessuten gjennom all humoren. Noen av hans mest kjente verk var; Erasmus Montanus(1731), Jeppe på Bjerget, og Niels Klims underjordiske rejse (1741).
Henrik Wergeland:
Henrik Wergeland ble født i Kristiansand i 1808, og døde i 1845 i Christiania og var Norges mest betydningsfulle dikter. Blant annet skrev han diktet ”Følg Kaldet”, der han ønsket å få fjernet jødeparagrafen i Grunnloven som nektet jøder inngang i riket. Opplysningstiden tok i stor grad opp toleranse og religionsfrihet. Wergeland var dessuten også en del av den radikale romantikken, ellervenstreromantikken, som var den delen av romantikken som var inspirert av den franske revolusjonen.
Charles Darwin:
Charles Darwin ble født i 1809 i England og døde i 1882. Han var en britisk naturforsker og er mest kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien. I 1859 ga Darwin ut boken om artenes opprinnelse. Hans studier viste at mennesker og dyr har endret seg gjennom millioner av år, der den sterkeste og best tilpassede overlever. Denne teorien stred imot bibelens skapelsesberetning og menneskesyn, og han møtte på grunn av dette stor motstand i sin samtid. Etter hvert fikk vitenskapen større betydning.
Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/John_Locke
http://no.wikipedia.org/wiki/Jean-Jacques_Rousseau
http://no.wikipedia.org/wiki/Voltaire
http://no.wikipedia.org/wiki/Denis_Diderot
http://no.wikipedia.org/wiki/Ludvig_Holberg
http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Wergeland
http://no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
Læreboka, Spenn